Herstel beekdal De Beerze
De Brabantse beekdalen worden gezien als iconen van het Brabantse landschap. Vanuit meerdere partners is er belang om (beleids)doelen te kunnen behalen bij de doorontwikkeling van beekdal de Beerze. Recentelijk is in het Masterplan van het Van Gogh Nationaal Park i.o. (2020), dat door een vijftigtal Brabantse organisaties is onderschreven, het belang van een robuuste Beerzepassage expliciet benoemd. Het gaat hier om het samenbrengen van ecologische, landschappelijke, hydrologische en recreatieve doelstellingen. De Beerze is een uitzonderlijke schakel, die als één van de meest karakteristieke beekdalen van Brabant, al deze aspecten samen kan brengen.
Om de ontwikkeling van ecologie, landschap en recreatie nabij de Beerze te stimuleren is samen met regionale partners in de Bestuurlijke Begeleiding Groep (BBG) besloten de kruising van de Beerze met de A58 te verbeteren. De barrièrewerking van de A58 wordt deels opgeheven. Hiervoor wordt een brug in het OTB van het project opgenomen, conform de voorkeursvariant ‘Ecologie en Recreatie’. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor het verbinden van de landschappen, een nieuwe faunapassage, een nieuwe wandelroute en een ruimere doorgang voor de Beerze. De provincie Noord-Brabant en de Staat stellen hiervoor financiën beschikbaar.
Variant ‘Ecologie en Recreatie’ met verhoogde brug
Omwonenden hebben veel vragen over de beekpassage De Beerze. Er zijn zorgen over de mogelijke geluids- en zichthinder van een verhoogde ligging van de A58 ter hoogte van De Beerze. Tijdens bijeenkomsten in het tweede kwartaal van 2018 konden betrokkenen en belangstellenden hun wensen kenbaar maken.zijn wensen opgehaald uit de omgeving. Ook was er in de periode 2018/2019 de mogelijkheid om digitaal ideeën en zorgen in te dienen bij InnovA58.
Voor de ontwikkeling van de Beerze is onderzocht hoe de beekpassage zowel voor mens als dier ingericht kan worden. Woensdag 27 februari 2019 schaarden de deelnemers aan de Bestuurlijke begeleidingsgroep zich unaniem achter de variant ‘Ecologie en Recreatie’. In deze variant is rekening gehouden met wensen vanuit de provincie, natuur- en milieuorganisaties én met de wensen van omwonenden. Belangrijkste overweging hierin is dat alle functies het beste tot hun recht komen, door ze met elkaar te combineren in één passage en heeft geleid tot een verhoogde verbreding van de A58 over het beekdal van de Beerze. De verbinding krijgt een vrije onderdoorgangshoogte van ongeveer 3 meter. Bij de verdere detailuitwerking wordt bekeken of de verlaging van het maaiveld haalbaar is. De onderdoorgangsbreedte zal op het maaiveld 50 meter zijn.
Verdere detailuitwerking ontwerp beekpassage De Beerze nog niet klaar
De detailuitwerking van de verhoogde brug zal in nauw overleg plaatsvinden met de betrokken bestuurlijke- en maatschappelijke partners (provincie Noord-Brabant, gemeente Oirschot, waterschap de Dommel, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Wandelnet).
Het ontwerp voor beekpassage De Beerze wordt nu verder uitgewerkt. Eind februari 2022 publiceerde Rijkswaterstaat op deze projectwebsite een videopresentatie waarin ze een tussenstand geeft van het ontwerp: het Inpassend Integraal Ontwerp (IIO). Via de nieuwsbrief, de website en social media is deze aangekondigd.
Meedenken bewoners
De betrokken bestuurlijke en maatschappelijke partners (met de gemeente Oirschot als 'trekker') zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte onder en rondom de brug. Omwonenden worden bij de idee-fase en uitwerking betrokken.
Zo waren belangstellenden uitgenodigd om tijdens een georganiseerde avond op 20 september 2021 op actieve wijze hun ideeën te delen met de werkgroep, die bestaat uit de betrokken partners.
Meer informatie
Op de pagina ‘nieuws’ houden we u op de hoogte over de laatste stand van zaken rondom het project InnovA58. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons via InnovA58@rws.nl.