Rijkswaterstaat heeft participatie, informatie-uitwisseling en samenwerking hoog in het vaandel staan. Samen met kennispartners, medeoverheden, marktpartijen en omwonenden willen we van de A58 een slimme, duurzame en toekomstvaste snelweg maken. Dit betekent ook dat we de omgeving zo vroeg mogelijk bij het project willen betrekken en gedurende het project in gesprek blijven. Zo bieden we vernieuwende ideeën een optimale kans van slagen.
Planuitwerkingsfase
In de laatste fase van de planuitwerking van de verbreding van de A58 waarin we nu zitten, blijft het belangrijk dat marktpartijen en omwonenden goed geïnformeerd zijn en waar mogelijk meedenken over de plannen en opgaven.
Rijkswaterstaat en ingenieursbureau Flow58 organiseren dit via (online) informatiebijeenkomsten, webinars, persoonlijke gesprekken met omwonenden, een digitale nieuwsbrief en deze (interactieve) website.
We realiseren ons dat ‘samen’ niet alles in orde kan maken. ‘Samen’ betekent immers ook gezamenlijk durven vaststellen dat iets niet kan. Voor Rijkswaterstaat staat ‘samen’ dan ook voor respect, serieus nemen en je kwetsbaar durven opstellen en niet denken dat je de wijsheid in pacht hebt.
Informatieavonden
Op 17 en 19 mei 2021 organiseerden we drukbezochte online informatieavonden om de stand van zaken rondom het traject Eindhoven-Tilburg te presenteren. OP 14, 20 en 22 september deden we dat op locatie in Eindhoven, Oirschot en Tilburg. Hier verwelkomden we zo'n 140 geinteresseerden en belanghebbenden.
Het volgende informatiemoment staat aan het begin van 2022 gepland. Nog in december 2021 laten we via een mailing, (social) mediaberichten en deze website weten in welke vorm en wanneer we dat doen.
Met overheden en maatschappelijke organisaties
Behalve met bewoners heeft Rijkswaterstaat regelmatig overleg met partners: gemeenten, waterschappen, provincies en bijvoorbeeld terreinbeheerders en natuurorganisaties. Zo organiseerde Flow58 in mei 2021 verschillende onwerpateliers, waarbij overheden input kunnen leveren op de voorlopige ontwerpen.
Afstemoverleggen
Verder hebben we regelmatig overleggen met individuele ambtenaren van diverse gemeentes. Bijvoorbeeld om de communicatie naar de burgers af te stemmen. Ook gaan we in een rondje langs de velden regelmatig op bezoek bij verschillende partijen om bij te praten over de laatste ontwikkelingen.
Met regionale bestuursorganen
Tot slot overlegt Rijkswaterstaat 2 tot 3 keer per jaar met de regionale bestuursorganen, vertegenwoordigd in een Ambtelijke Begeleidingsgroep (ABG) en een Bestuurlijke Begeleidingsgroep (BBG).
Via de BBG adviseren de regionale bestuursorganen over verschillende onderdelen van het project. Deelnemers aan de BBG zijn de bestuurders van provincie Noord-Brabant, waterschappen Brabantse Delta en De Dommel, gemeenten Eindhoven, Best, Oirschot, Oisterwijk, Tilburg, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Breda en Zundert.
Agenda InnovA58
In de agenda op deze website staan belangrijke bijeenkomsten genoteerd voor de komende periode, zoals informatiebijeenkomsten en de bijeenkomsten van de Ambtelijke- en Bestuurlijke Begeleidingsgroepen.