Het project InnovA58 richt zich op de verbreding van de A58 tussen de knooppunten Sint-Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg. Uitgangspunt is een betere doorstroming en toekomstbestendigheid van de A58. Het stikstofvraagstuk zorgt ervoor dat dit verbredingsproject is uitgesteld tot nog onbekende datum.
Op de A58 staan regelmatig files. Dit levert grote economische schade op. Ook leiden de files tot overlast van sluipverkeer in dorpskernen. Eind november 2015 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM, inmiddels IenW) daarom gekozen voor een verbreding van delen van de A58 van 2 naar 3 rijstroken.
Projectdoelstellingen
Rijkswaterstaat pakt de verbreding van de A58 heel zorgvuldig aan en dat vraagt tijd. De belangrijkste projectdoelstellingen zijn:
- Verbreding van de A58 tussen de knooppunten Sint-Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg van 2x2 naar 2x3 rijstroken, inclusief maatregelen op de knooppunten Ekkersweijer, Batadorp, de Baars, St. Annabosch en Galder.
- Beide (Ontwerp)Tracébesluiten komen mede tot stand met participatie van belanghebbende partijen. Ook voor de gebiedspecifieke opgaven zoeken we naar draagvlak bij gemeenten, omwonenden, belanghebbenden en natuurorganisaties.
- De A58 voldoet tijdens aanleg, beheer en onderhoud altijd aan de geldende veiligheidsnormen, uitgangspunten en richtlijnen. Dat wil zeggen dat de A58 tijdens de ombouw een veilige weg blijft.
- De uitbreiding van de A58 voldoet qua omgevingseffecten aan alle wettelijke normen. U kunt hierbij denken aan geluid en fijnstof.
- De mate van hinder tijdens de periode van aanleg, beheer en onderhoud is acceptabel.
A58: een slimme, duurzame en toekomstvaste snelweg
Bij de realisatie van de projectdoelstellingen, willen we zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame innovaties. Dat past in de doelstellingen van Rijkswaterstaat om in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Daarom maken we van de A58 een slimme, duurzame en toekomstvaste snelweg. We richten ons hierbij op thema's: samen met de markt (slimme mobiliteit, circulair werken, klimaat & energie), verzorgingsplaats 2.0 en samen blijven experimenteren (Living Lab).