Nederland is in beweging. Dagelijks maken miljoenen weggebruikers gebruik van onze infrastructuur. Om ervoor te zorgen dat ons land ook voor volgende generaties een schone, groene en veilige plek is om te leven, werken we aan een duurzame leefomgeving. Daarbij heeft Rijkswaterstaat als ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Innovaties helpen ons hierbij. Daarom bouwt Rijkswaterstaat de Proeftuin InnovA58: een Innovatiestrook, Innovatiepaviljoen en Verzorgingsplaats 2.0 op en rondom verzorgingsplaats Kloosters aan de A58 bij Oirschot. Deze unieke testlocatie voor infra-innovatie is een onderdeel van het project InnovA58, de wegverbreding van de A58.
Innovatiestrook: van asfalt tot bamboeborden
Duurzame innovaties gaan hard, ook in de wegenbouw. Zo komen er jaarlijks nieuwe, duurzame materialen en werkwijzen op de markt voor wegen, energie en wegmeubilair. Rijkswaterstaat test op de nieuwe Innovatiestrook deze innovaties uitgebreid voor gebruik. Hoe reageert duurzaam asfalt op de Nederlandse seizoenen? Hoe reageert een duurzaam verkeersbord op een regenachtige periode? En hoe wekt het geluidscherm van de toekomst energie op voor zijn omgeving? Deze onderzoeken vinden nu nog plaats op diverse locaties in Nederland. Dit maakt het vergelijken van de onderzoeksresultaten lastig. Daarom legden we in 2021/2022 de Innovatiestrook aan langs de A58 (tussen Tilburg en Eindhoven) met een lengte van maar liefst 1400 meter. Praktisch, efficiënt en uniek in Europa: de Innovatiestrook A58 Kloosters is de enige rijstrook die toegankelijk is voor het reguliere verkeer.
Daarbij heeft Rijkswaterstaat de ambitie om samen met de markt de Innovatiestrook emissieloos aan te leggen. We willen de Innovatiestrook bouwen zonder CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door gebruik van elektrisch materieel. Hiermee doen we op kleine schaal ervaring op met deze manier van duurzaam bouwen en werken we toe naar klimaatneutrale en circulaire snelwegen.
Op, aan of rond de weg
Uitgangspunt is dat we innovaties zo veel mogelijk op, aan of rond de weg testen en monitoren. We doen zo ervaring op met het testen en implementeren van innovaties in de praktijk, zodat de kans op succesvolle, structurele toepassingen vergroot wordt. Ons doel is een aantal van deze innovaties daadwerkelijk toe te passen bij de A58-wegverbreding.
Kloosters altijd bereikbaar
We leverden de Innovatiestrook op in juli 2022 en startten onder andere met het testen van vier verschillende soorten asfalt. We produceren deze met natuurlijke of circulaire materialen en zoeken naar duurzame wegverhardingen die zo lang mogelijk meegaan. Maar we gaan uiteraard meer testen in de toekomst: denk aan energieopwekking, slimme mobiliteit en verlichting.
De dubbele verbindingsweg zorgt ervoor dat verzorgingsplaats Kloosters altijd bereikbaar is. Ook bijvoorbeeld wanneer we na een testperiode het wegdek vervangen. Er blijft namelijk altijd één van de twee verbindingswegen open.
Innovatiepaviljoen
In de buurt van de Innovatiestrook willen we een Innovatiepaviljoen bouwen. Kennisinstellingen, lokale ondernemers en omwonenden werken hierin samen op zoek naar nieuwe initiatieven en innovaties. Het bouwen van dit paviljoen is op zichzelf ook een innovatief traject waarbij we op een natuurlijke wijze ontwerpen en energieneutraal bouwen met toepassing van duurzame materialen. Het paviljoen biedt informatie over de innovaties die we testen en is een ontmoetingsplaats voor onze partners, kennisinstellingen, marktpartijen en publiek.
Vragen?
Hebt u vragen over de Innovatiestrook of wilt u meer weten over de mogelijkheden om innovaties te testen? Laat het ons weten via: Innova58@rws.nl