In het project InnovA58 hebben we als primaire doel in duurzaamheid en innovatie: circulariteit in constructies en materialen, emissieloos bouwen, circulaire kunstwerken (vakterm voor bijvoorbeeld brug of viaduct), schermen en nieuwe diensten bij de verzorgingsplaats. Daarnaast willen we waar mogelijk aanhaken bij kansen en initiatieven van(uit) de regio en de thema’s rondom Smart Mobility.
In het (Ontwerp)Tracébesluit én in het contract voor de realisatiefase wordt gestuurd op maatregelen die bijdragen aan deze doelen.
Specifiek wordt in het ontwerpproces -in het kader van de Energiecorridor A58- de wens vanuit de omgeving onderzocht voor plaatsing van zonnepanelen bij knooppunt De Baars en zonneschermen bij Oirschot. De gemeenten hebben hier de rol van initiatiefnemer en Rijkswaterstaat faciliteert. Deze initiatieven worden opgenomen in de plannen/contract naar de aannemer. De voorwaarde hierbij is dat eigen financiering (van buiten het project) tijdig beschikbaar is en het de wegverbredingsplannen niet vertraagt.
Aan innovaties die vanuit de proeftuinen, het Living Lab, buiten in de praktijk kunnen worden getest, biedt InnovA58 zowel op verzorgingsplaats Kloosters als (waar mogelijk) langs de wegverbreding Eindhoven-Tilburg deze testmogelijkheid aan. Zo faciliteren we verdere ontwikkeling van deze nieuwe producten naar een volwassen innovatie die we in uitvoeringscontracten op kunnen nemen.
Terug