In een goede sfeer gingen bewoners uit Moergestel en omgeving donderdagavond 15 maart in gesprek met onder andere ontwerpers van Rijkswaterstaat. De ruim dertig aanwezigen waren verdeeld over vier tafels. Aan drie van deze tafels ging het over de aansluiting van de A58 op de kruisende wegen bij Moergestel, waar onder meer een nieuw viaduct moet komen. Bij de vierde tafel stond het verderop gelegen viaduct Reedijk centraal.
Uitzicht
‘Sommige bewoners waren in eerste instantie verbaasd dat we nog geen uitgewerkte plannen voor de twee viaducten hadden’, vertelt omgevingsadviseur Joep de Greef. ‘Ze vroegen zich dan ook vooral af hoe de nieuwe viaducten er precies uit komen te zien en wat dat concreet voor hen betekent. Sommigen hebben nu bijvoorbeeld al een weg dicht bij hun huis en zijn bang dat die misschien nog dichterbij komt te liggen of hoger wordt en dan het uitzicht belemmert.’
Viaduct Reedijk moet vervangen worden, maar het is nog niet duidelijk waar het nieuwe viaduct precies komt te liggen. ‘Aan beide kanten staan huizen, dus het viaduct komt altijd voor een aantal mensen dichterbij’, legt De Greef uit. ‘Daar hebben de bewoners ook begrip voor. Wel hebben ze gevraagd snel weer begroeiing aan te brengen vanwege het uitzicht.’
Veiligheid
De bewoners vroegen verder aandacht voor de smalle fietspaden op viaduct Vinkenberg, waar veel kinderen gebruik van maken als ze naar school gaan. Dit neemt Rijkswaterstaat mee in de verbreding van het viaduct, zodat de veiligheid verbetert. Veiligheid speelt ook een rol bij viaduct Reedijk. ‘De omwonenden benadrukten dat het nieuwe viaduct breed genoeg moet worden, zeker omdat er nog wel eens grote landbouwvoertuigen langskomen’, aldus de Greef. Aan de noordkant van de aansluiting Moergestel moet een carpoolplaats wijken voor de nieuwe plannen. De Greef: ‘Rijkswaterstaat is nog op zoek naar een nieuwe locatie daarvoor. De bewoners hebben daarover meegedacht en lieten bijvoorbeeld weten voorkeur te hebben voor een plek waar zo min mogelijk mensen wonen.’ De ontwerpers houden rekening met alle input. Wie weet wordt een van de rotondes dan ook echt uitgevoerd in de “Rinus-variant”, genoemd naar de bewoner die hem schetste.
Vervolg
Rijkswaterstaat is blij met de grote betrokkenheid en neemt de tips en wensen mee in de verdere uitwerking van het ontwerp met aansluitingen op de lokale wegen. Het resultaat presenteren we voor de zomer aan alle omwonenden tijdens een inloopbijeenkomst.
Van deze werksessie is ook een verslag beschikbaar.