In het paviljoen werkt Rijkswaterstaat samen met regionale partners verder aan de innovaties die nodig zijn om de transities op het gebied van energie, klimaat en circulariteit gestalte te geven. Het paviljoen zelf zit vol duurzame innovatieve ‘snufjes’ en gaat op termijn ook ecosysteemdiensten leveren aan de natuur.
Om deze twee deelprojecten van het project InnovA58 mogelijk te maken, verdwijnt deze week een aantal bomen; in totaal gaat het om zo’n 250 kleine tot middelgrote exemplaren. InnovA58 gaat de komende twee jaar ook aan de slag met de herplant van in totaal zo’n 2000 bomen in het buitengebied van de gemeente Oirschot.
Symbiotisch Innovatiepaviljoen
Vanaf mei wordt naast de Innovatiestrook Kloosters gebouwd aan een symbiotisch paviljoen van zo’n 160m2. Het paviljoen wordt gebouwd en gerund door een groep regionale ondernemers die zich ten doel stelt om het gedachtengoed van symbiotisch bouwen -het samenwerken met én leren van de natuur- verder uit te werken. Bouwbedrijf Van Kasteren bouwt het paviljoen, waarbij zij zoveel mogelijk gebruik maakt van (reeds gebruikte) materialen uit de lokale omgeving.
Verzorgingsplaats 2.0
Dit jaar breidt Rijkswaterstaat ook het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens en personenauto’s uit op Verzorgingsplaats Kloosters aan de A58 bij Eindhoven. De ombouw die hiervoor nodig is, biedt de mogelijkheid om de verzorgingsplaats duurzaam aan te leggen. In de opdracht zijn diverse innovaties opgenomen op het gebied van circulariteit en klimaatadaptatie. De werkzaamheden starten rond de zomer en de werkzaamheden worden uitgevoerd door Boskalis Nederland en Aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel.