Circulair Bouwen-podcast bij InnovA58 over de rol van MKI bij innovaties

Jessica van Sluijs 05-12-2023 378 keer bekeken

In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #15 komt Rob Valk aan het woord over de MilieuKostenIndicator (MKI ) en innovaties bij InnovA58.

Rob Valk is technisch manager en innovatiemanager bij living lab InnovA58. Al wandelend met podcastmaker Jocelyn Vreugdehil over parkeerplaats Kloosters aan de A58, naast het innovatieterrein van Rijkswaterstaat, praten zij over de rol van het meetinstrument Milieu Kosten Indicator (MKI) bij innovaties en aanbestedingen.

De milieukostenindicator (ook wel de MKI) is een indicator die uitgedrukt wordt in euro's. Het is een berekende, fictieve prijs die de kosten weergeven die je zou moeten maken om de negatieve milieu-invloeden van de productie van een product te compenseren.

De MKI is bij nieuwe, innovatieve producten en werkwijzen niet altijd goed te berekenen. Hoe ga je daar dan mee om? Rob vertelt hoe dit bij de aanbesteding van de ombouw van de verzorgingsplaats in z'n werk ging. De opdracht is uiteindelijk gegund aan Boskalis Nederland. 

Rob is aan het woord van minuut 8:57 tot 16:09. Luister de hele podcast die ook gaat over bijvoorbeeld de vraag 'Kan de MKI innovatie in de weg staan?'

Luister nu

 

Cookie-instellingen