Een kijkje in de moskraamkamer

Jessica van Sluijs 30-10-2023 386 keer bekeken {0} reacties

Hoeveel producten worden er ontwikkeld voordat er één succesvolle bij zit? En wat is succesvol? Innoveren is proberen en leren. Dat ondervinden we ook bij de proeven met de mosbetongeluidschermen.

Sinds december 2022 test de TU Delft mosbeton geluidschermen bij InnovA58. Onlangs gingen de bij dit project betrokken collega’s Roderick en Lisan een kijkje nemen in de moskraamkamer van de TU Delft. Het ‘groene goud’ groeit hier welig en in diverse verschijningsvormen. Het ontkiemingsproces van mos is echter precair. Het duurt normaal 6 tot 8 weken, en dat is onder ideale omstandigheden.

mostegels in laboratoriumkast

Op de geluidschermen langs de A58, gemaakt van gerecycled en bioreceptief beton, is in maart jl. een mengsel van 10 verschillende soorten mos aangebracht. Vooralsnog wil het mos echter tot nu toe niet echt groeien. De omstandigheden waren nog niet ideaal genoeg. Om het ontkiemingsproces een handje te helpen, werd een plastic scherm geplaatst vóór de mosbeton schermen. Dit moet ervoor zorgen dat er meer water op blijft hangen.

Mos kan potentieel bijdragen aan lucht- en waterzuivering en het tegengaan van hittestress. Om deze veelbelovende eigenschappen te onderzoeken, moet het kleine plantje wel eerst gaan groeien. Samen met de TU Delft blijven we hoopvol en nauwlettend naar de schermen kijken.

man kijkt naar mostegels in laboratoriumkast

De mosbeton geluidschermen bieden ook een andere kans. Ze zijn gemaakt van ander materiaal dan traditionele betonnen schermen. Het bioreceptief beton heeft een open structuur. De basaltwapening is een duurzame, lichtgewicht wapening met een lage MKI-waarde (milieu kosten indicator) t.o.v. traditionele stalen wapening. We zijn benieuwd naar de geluidwerende eigenschappen van dit type schermen. We onderzoeken dit in het lab én in het veld in samenwerking met TU Delft.

Cookie-instellingen