Samenwerkende partners blij met duurzame test-geluidschermen

projectteam InnovA58 05-12-2022 2565 keer bekeken

Living Lab InnovA58 aan de A58 bij Oirschot test nu ook duurzame mosbeton geluidschermpanelen. Deze 'greenscreens' zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Rutte Groep, TU Delft en ABT Ingenieurs. Op vrijdag 2 december vierden de partners samen de start van de testfase.

Innoveren doen we samen, InnovA58 maakt 't mogelijk aan de A58 bij Oirschot, bij verzorgingsplaats Kloosters.  Op vrijdag 2 december startten we met het testen van duurzame mosbeton geluidschermen. 

Samenwerkende partners

Dr. ir. Marc Ottele, prof. dr. Henk Jonkers en Dr. Max Veeger van de TU Delft waren naar InnovA58 bij Oirschot gekomen om de start van de testfase in te luiden. René Rutte en Laurenzo Victorie van de Rutte Groep sloten ook aan; hun bedrijf zorgde voor de productie van de mosbetonschermen. Jasper van Alphen vertegenwoordigde ABT Ingenieurs, die de duurzame basaltwaping voor de schermen ontwikkelde. 

De bedenker van de mosbetonschermen Roderick van Klink van Rijkswaterstaat vertelde ter plekke enthousiast hoe het zo gekomen was. Van idee tot uitvoering, daar ging maar liefst 4 jaar overheen. Henk Jonkers vertelde hoe TU Delft werkt en waar zij rekening mee houden bij dit soort innovaties. Ook over mos als duurzaam materiaal is bovendien veel te vertellen.

Namens Rijkswaterstaat waren ook Matthé van der Bruggen, Bart Lüschen en Marcel Pannekoek aanwezig. Zij houden zich bezig met de innovaties 'op Kloosters' aan de A58, Bart en Marcel specifiek met o.a. het thema 'geluid'. 

De start van de testfase werd symbolisch ingeluid door het gezamenlijk aan elkaar knopen van kleurige linten om zo de samenwerking te bezegelen.

v.l.n.r. René Rutte, Roderick van Klink, Marc Ottele en Henk Jonkers

Mos beton geluidschermen

Eind november zijn de zes duurzame geluidschermpanelen geplaatst. Nu nog grijs, maar als het goed is over een tijdje met een natuurlijk groene uitstraling door mosgroei.

De geluidschermen worden op hun plek gehangen

betonmengsel

De geluidschermen zijn gemaakt van een bioreceptief betonmengsel in samenwerking met de Rutte Groep, TU Delft en ABT-ingenieurs. Dit betonmengsel zorgt ervoor, in combinatie met de open structuur van de toplaag, dat er mos aan gaat hechten.

 

 

 

 

 

mos

Dit mos heeft grote voordelen: 1. snel en gemakkelijk toe te passen 2. zelfvoorzienend (geen onderhoud), 3. klimaatpositief, het houdt onder meer water vast 4. reinigt de lucht 5. esthetisch (natuurlijk groen uiterlijk) en 6. graffitibestendig.

basalt wapening

Ook is een alternatieve wapening toegepast, een basalt wapening. Dat is een duurzame, lichtgewicht wapening. Ook heeft het een lage MKI-waarde (milieu kosten indicator) t.o.v. traditionele stalen wapening.

Productie van de geluidschermen bij de Rutte Groep

Waar testen we op?

Bij het Living Lab InnovA58 worden de mosbeton geluidspanelen op de volgende punten getest: 

  • Hoe het mos groeit onder de verschillende weersomstandigheden en seizoenen. Dit doen we door visuele inspectie en documentatie.
  • Welke behandeling succesvol is. Er worden 2x3 panelen getest. Elke set krijgt een andere behandeling om te bepalen welke variant tot de beste mosgroei leidt.
  • Op het beheer en onderhoud. Met verschillende betrokkenen wordt de testlocatie bezocht om de mosgroei te monitoren. Bij een succesvolle groei van het mos kijken we naar de mogelijke voordelen van inspectie en beheer van dit type scherm.

Bij succesvolle mosgroei testen we ook de geluidseigenschappen van de mosbetonschermen. Dit kan op basis van een proefstuk in een speciale testomgeving.

Heeft jouw bedrijf ook een duurzame innovatie die toe is aan de volgende (test)fase? Check deze pagina om te kijken of Rijkswaterstaat je verder kan helpen.

Cookie-instellingen