Rijkswaterstaat doet onderzoek voor testlocatie voor innovaties

projectteam InnovA58 28-04-2020 2036 keer bekeken

Een wegdek met een circulaire fundering, ingebouwde zonnepanelen, duurzaam asfalt of geluidsschermen begroeid met algen: wellicht kom je ze straks wel tegen op de A58 tussen Tilburg en Eindhoven. RWS bouwt daar vanaf 2021 namelijk aan een landelijke test- en demolocatie voor weginnovaties.

Projectleider Joep de Greef: “We testen hier straks verschillende innovaties tegelijk.”

Nieuwe inzichten opdoen
Op dit moment is het projectteam druk bezig met de voorbereidende onderzoeken voor de innovatiestrook, zoals een proefsleuvenonderzoek. De berm bij verzorgingsplaats Kloosters ligt nu op verschillende plaatsen open. De Greef: “Dit is vanwege een proefsleuvenonderzoek. Er ligt een aantal grote kabels en leidingen op het gebied rond de toekomstige innovatiestrook. We kijken met dit onderzoek of deze verlegd moeten worden en of dat op korte termijn kan, of dat we het ontwerp aan moeten passen. Ook onderzoeken we de komende weken of er archeologische resten zijn waarmee we rekening moeten houden.

Kennis delen
De Greef: “Dit project is uniek in Nederland. We testen op één locatie nieuwe ideeën op het gebied van duurzame wegverharding, energie en circulair wegmeubilair zoals bankjes, borden en andere wegobjecten. Dit gaan we doen met het Living Lab InnovA58 dat nu wordt ingericht. In eerste instantie zullen er vooral innovaties worden getest die in de laatste testfase zitten, maar wij staan zeker open voor nieuwe ideeën.”

Rijkswaterstaat wil niet alleen innovaties testen, maar wil de resultaten ook laten zien. “Want het is leuk om over vernieuwing te praten, maar nog veel beter om er actief iets mee te doen. Uiteraard worden alle geslaagde innovaties straks landelijk ingezet, maar ook in het proces daarvoor willen we betrokkenen graag informeren. Daarom plaatsen we straks borden met informatie bij de verzorgingsplaat aan de A58. Ook onderzoeken we of het mogelijk is om een klein infocentrum te openen.

De innovatieve inzichten die we straks opdoen, kunnen we  gebruiken wanneer de A58 op de schop gaat voor de geplande wegverbreding. Het zijn de eerste stappen richting een slimmere, duurzame snelweg.”

Goede doorstroom
De innovatiestrook is een extra rijweg die Rijkswaterstaat naast de A58 ter hoogte van verzorgingsplaats Kloosters aanlegt. Deze wordt in totaal ongeveer 1 kilometer lang. De innovatiestrook bestaat straks uit 2 verschillende rijstroken, waarvan er altijd 1 geopend is. Zo ondervindt de gebruiker van de verzorgingsplaats of tankstation geen hinder van eventueel nieuw aan te leggen innovaties. De innovatiestrook A58 Kloosters moet in 2021 gereed zijn.

Klik hier voor meer informatie over innovaties.

Cookie-instellingen