Weerstation (data-innovatie)

Rijkswaterstaat, het KNMI en andere wegbeheerders werken samen om met nauwkeurige weersinformatie steeds beter in te kunnen spelen op veranderlijke en extreme weersomstandigheden. Daarvoor gebruiken zij sinds 2023 zeer geavanceerde weerstations. Het eerste station stond en staat bij InnovA58.

Rijkswaterstaat, het KNMI en andere wegbeheerders werken nauw samen om met nauwkeurige weersinformatie steeds beter in te kunnen spelen op veranderlijke en extreme weersomstandigheden.

Toen het Gladheidsmeldsysteem (GMS) aan vernieuwing toe was, werd het tijd voor een aanbestedingstraject waarin uiteindelijk een weerstation van Finse makelaardij in de praktijk getest moest worden. Dat gebeurde bij InnovA58. Hierdoor konden ook weermetingen gedaan worden om de duurzame innovatieve asfalttypen te monitoren.

Het nieuwe weerstation is zeer geavanceerd en het eerste van dit type in Nederland. Vanaf halverwege 2023 kwamen er in totaal 360 nieuwe weerstations verspreid over heel Nederland. Het weerstation dat op het innovatietrrein is geplaatst, blijft daar permanent staan.

Alex van den Hoek is Senior Adviseur Weer Gerelateerde Systemen bij Rijkswaterstaat (RWS) en nauw betrokken bij het testen en aanschaffen van het nieuwe type weerstation, in samenwerking met partners. Hij vertelt in dit interview enthousiast over dit project en wat de mogelijkheden zijn.

Afbeeldingen

Registreren

Bekijk ook

Cookie-instellingen