InnovA58 onderdeel van Europees waterproject

Jessica van Sluijs 28-11-2023 571 keer bekeken

Het projectteam van InnovA58 is er heel blij mee dat INTERREG North-West Europe (NWE) het subsidievoorstel van het het Rainwater Runoff Rescue (RRR)-team heeft gehonoreerd. Ons living lab is een van de testlocaties waar wordt onderzocht hoe we regenwater van de snelweg kunnen benutten.

Regenwater opvangen en hergebruiken

In dit project ligt de nadruk op het benutten van de mogelijkheden van het wegennet in Noordwest-Europa voor klimaatadaptatie.

Toenemende perioden van hevige regenval, afgewisseld met droogte, leiden tot nieuwe uitdagingen bij het ontwerpen en onderhouden van wegen en snelwegen. Al veel exteem weer-situaties in Europa hebben dat laten zien.

logo Europa, blauw met gele sterren

Rainwater Runoff Rescue

In het project Rainwater Runoff Rescue gaan wegbeheerders, onderzoeksinstituten en lokale belanghebbenden uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk samenwerken. Ze wisselen ervaringen uit en ontwikkelen werkwijzen en experimenteren met wegontwerpen om regenwater op te vangen, op te slaan, schoon te maken en te distribueren. Het doel is om de infrastructuur te beschermen bij zware regenval en om lokale gebieden te voorzien van water in tijden van droogte. Hierbij wordt gekozen voor een gemeenschapsgerichte aanpak.

Snelwegen en wegen kunnen een belangrijke rol spelen bij de lokale en regionale uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Ze kunnen zo worden ontworpen dat regenwater kan worden opgevangen om in perioden van droogte in aangrenzende gebieden te worden hergebruikt”, zegt Stan Kerkhofs, projectleider van het Europese project Rainwater Runoff Rescue. “We zijn er trots op dat het EU INTERREG-programma het project RRR de komende anderhalf jaar ondersteunt.

regenwater op de snelweg waardoor asfalt onder water ligt
Illustratie: water op de snelweg bij hevige regenval

Testlocatie InnovA58

Rijkswaterstaat is gestart met RRR in de zoektocht naar de bijdrage die (snel)wegen kunnen leveren aan andere maatschappelijke doelen dan alleen transport en verkeer. Living Lab InnovA58 is de naam van het fysieke testterrein naast de snelweg A58 bij Eindhoven (bij parkeerplaats Kloosters). Rijkswaterstaat heeft InnovA58 in het leven geroepen om nieuwe (infra)materialen te testen en milieu- en energieverantwoorde onderzoeken uit te voeren om de wegen van de toekomst te ontwikkelen.

InnovA58 is de Nederlandse testsite – een zogenaamde use case – voor RRR. Er komen ook use cases in België, Duitsland en Frankrijk. Het doel van RRR is om de verzamelde kennis en ervaringen te verspreiden en een raamwerk te bieden om RRR ook op andere gebieden en voor andere maatschappelijke uitdagingen toe te passen.

Feiten en cijfers
Projectperiode: 1-1-2024 t/m 1-7-2025.

Partners:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stan Kerkhofs of Boris Baetings.

RRR heeft een eigen Interreg-webpagina.

Cookie-instellingen