InnovA58 heeft drie deelprojecten: de wegverbredingen A58 Annabosch–Galder en Eindhoven–Tilburg en een innovatieproject. In onderstaande leest u wat de informatie in de brief betekent voor deze projecten.
A58 Annabosch - Galder
InnovA58-deelproject Annabosch - Galder blijft stilliggen. Dit deel van de A58 grenst aan Natura2000-gebied Ulvenhoutse Bos.
A58 Eindhoven-Tilburg
Budget
In juni 2022 werd al bekend dat de planuitwerking voor het A58-gedeelte Eindhoven-Tilburg op ‘pauze’ was vanwege de stikstofproblemen in Nederland en budgettekorten. Eind 2022 zijn met de regio al afspraken gemaakt over extra budget.
Stikstofruimte nodig
Het Rijk is nu in overleg met de regio (provincie) over stikstofruimte. Dat betekent dat gezocht wordt naar mogelijkheden die ervoor zorgen dat in de Natura-2000-gebieden waar de wegverbreding extra stikstofneerslag veroorzaakt, deze extra neerslag weer opgeheven wordt door het verminderen van stikstofneerslag uit andere bronnen. Als duidelijk wordt dat dit op redelijke termijn kan lukken, dan gaan we verder met de planuitwerking. Tot die tijd staat het project in de pauzestand.
Innovaties InnovA58
Het innovatieproject op en rondom parkeerplaats Kloosters gaat gewoon door. Alleen een extra reservering van € 59 miljoen komt te vervallen. Dit bedrag was bedoeld als dekking voor mogelijke extra kosten van het toepassen van innovaties bij de daadwerkelijke wegverbreding A58.
Innovatieproject draagt bij aan duurzame ambities Rijkswaterstaat voor 2030
Het innovatiedeel van het project InnovA58 heeft als opdracht om duurzame innovaties te testen voor de bouw- en infrasector en voor een duurzame leefomgeving. Op het innovatieterrein aan de A58 bij parkeerplaats Kloosters worden samen met marktpartijen, kennisinstellingen en mede-overheden (zoals gemeente, waterschappen en provincies) bijvoorbeeld duurzaam asfalt, duurzame geluidsschermen, duurzame belijning en de emissieloze bouwplaats in de praktijk getest. Ook wordt verzorgingsplaats Kloosters omgebouwd tot moderne, duurzame stopplek voor weggebruikers. Als innovaties succesvol zijn getest, kunnen ze breder worden toegepast bij projecten. Het past in de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 100% klimaatneutraal en circulair te werken.