Circulair bouwen
Op een toepasselijk winderige septembermiddag bezegelden Blade-Made, Dura Vermeer en Rijkswaterstaat hun samenwerking met een handtekening op één van de reusachtige wieken die eind 2024 gebruikt wordt in de eerste proefopstelling van dit innovatieve, circulaire geluidscherm, de Blade Barrier. Ze deden dat bij circulaire bouwhub Dura Vermeer Urban Miner. Blade-Made heeft zich sterk gemaakt voor dit geluidscherm als oplossing voor hoogwaardig hergebruik van afgedankte windmolenbladen.
Wij ondernemen met impact:
300.000 wieken in het verschiet.
Tonny Wormer, co-founder Blade-Made
De drie bedrijven vonden elkaar in een gedeelde ambitie en motivatie om kansen in innovatief en circulair werken concreet op te pakken.
Tonny Wormer, mede-oprichter van Blade–Made, vertelt vol vuur over de missie van Blade–Made: ‘Wij willen ondernemen met impact. Onze werkwijze is proberen, samenwerken, doen, ontwikkelen. Komende jaren vormen tienduizenden wieken een almaar toenemende reststroom. Wij willen ze hergebruiken in mooie, functionele en duurzame ontwerpen. Wist je dat er in Europa 300.000 wieken ronddraaien om windenergie te genereren? Wij willen bewijzen dat het mogelijk is om ze een volgend leven te geven. Begraven in de grond, zoals nu wordt gedaan, mag vanaf 2025 niet meer. Verbranden of verpulveren kost veel CO2.’
Eerste prototype eindelijk een feit
Blade–Made en Rijkswaterstaat vonden elkaar begin 2022 via het Innovatieloket van Rijkswaterstaat. Het voorstel voor een geluidscherm van gebruikte windmolenwieken werd in eerste instantie afgewezen. Het stond wel erg ver af van de eisen die vanuit met name het MJPG (MeerJaren Programma Geluidsanering) aan geluidschermen worden gesteld.
Echter, de contacten bleven en nieuwe gesprekken leidden in 2023 in eerste instantie tot toestemming om de innovatiestrook Innova58 te gebruiken als testlocatie. Na weer een aantal maanden en gesprekken met geluidsexperts en het team van InnovA58, werd het plan gesmeed om toch een volledig partnerschap aan te gaan en samen op het innovatieterrein aan de A58 een eerste prototype te realiseren.
Innoveren is hard werken, samen zetten we stappen vooruit’
Marc van Enk, projectmanager
Rijkswaterstaat I InnovA58
Marc van Enk, projectmanager bij InnovA58, ervaart ook dat innoveren hard werken is. ‘Het is soms echt pionieren. Kansen zien, de juiste partners tegenkomen, collega’s meenemen en goed weten wat je doelstellingen zijn. Samen ga je dan kijken of je die ook anders dan volgens de oude werkwijze kunt realiseren. Rijkswaterstaat wil in 2030 100% klimaatneutraal en circulair werken. Dat betekent dat je kansrijke innovaties moet testen en door ontwikkelen, zodat ze op redelijke termijn op meerdere plaatsen duurzaam kunnen worden ingezet. Dat vraagt creativiteit, samenwerking en doorzettingsvermogen.’
Circulair ondernemen is een uitdaging.
Ali Sedaghat Tarigheh, bedrijfsleider
Urban Miner (Dura Vermeer)
Blade–Made vond in Dura Vermeer zijn partner voor de uitvoering van het werk om van windmolenwieken geluidschermen te maken. De samenwerking past in de NetZero-ambitie van het bouwbedrijf. Bij hun circulaire hub Urban Miner, waar de wieken van Blade–Made liggen opgeslagen, wacht gebruikt bouwmateriaal op nieuwe projecten waar het kan worden hergebruikt.
Bedrijfsleider Ali Sedaghat Tarigheh straalt passie uit voor wat de hub doet. ‘Circulair ondernemen is een uitdaging. We streven naar hoogwaardige toepassing van secundair materiaal. Zo willen we de ketens voor zowel de bouw- als de infra-activiteiten sluiten. Ons ‘geoogste’ materiaal moet niet te lang werkeloos op ons terrein liggen. De industrie vindt ons gelukkig steeds beter. Dit geluidscherm op zo’n mooie zichtlocatie als langs de A58 helpt ons daarbij.’
Hart voor een gezonde toekomst
De partners hebben elk hun eigen rol in dit project: functioneel ontwerpen, (materiaal)kennis, uitvoering, middelen en een plek om te testen. Het nog ietwat zichtbare rode graffiti-hartje op de wiek die voorzien werd van de samenwerkingsondertekening geeft misschien niet geheel toevallig hun gezamenlijke ‘hart voor een gezonde toekomst’ weer.
Testen van dit unieke ontwerp
De realisatie van de proefopstelling van de Blade Barrier staat gepland voor eind 2024. Het unieke ontwerp wordt tot eind 2026 getest op o.a. akoestische eigenschappen en circulariteit.
Voor meer informatie neem contact op met Lisan van Loon, innovatiecoördinator Rijkswaterstaat (lisan.van.loon@rws.nl).