Op de verzorgingsplaats Kloosters aan de A58 wordt een Innovatiepaviljoen gebouwd. Het paviljoen heeft - onder andere - als doel om de voortgang van de innovaties op het gebied van duurzaamheid en weginfra te demonstreren. Deels door informatie in het paviljoen en deels door de link met de naastgelegen innovatiestrook. Het is onderdeel van het Living Lab InnovA58 van Rijkswaterstaat.
Het paviljoen moet een voorbeeld worden van al wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid, samenwerken en natuur geïnspireerd ontwerpen in de gebouwde omgeving. Met dit project wil Rijkswaterstaat aanzetten tot verdere ontwikkeling en toepassing van het werkproces ‘symbiotisch bouwen’ bij de infrastructuur en bij de bouw. Met de natuur als inspiratiebron.
Symbiotisch bouwen
In het najaar van 2020 heeft Rijkswaterstaat de eerste stappen gezet om het Innovatiepaviljoen in symbiose met de omgeving te gaan ontwerpen, bouwen, exploiteren en ontmantelen. We gaan op zoek naar een nieuwe werkwijze waarbij gelijkwaardige samenwerking met partners en de natuur centraal staat: het ontwikkelen van een circulair werkproces. Rijkswaterstaat treedt daarin op als één van meerdere deelnemers in het samenwerkingsverband en wil zich in dit proces vooral positioneren als facilitator. Met de opgedane kennis en reacties van de partijen in 2020 hebben we toegewerkt naar een samenwerkingsstrategie die als basis dient voor deze nieuwe werkwijze. Uit deze samenwerkingsstrategie zijn collectiviteitswaarden naar voren gekomen die belangrijk zijn voor de vorming van het zogeheten symbiotisch bouwen collectief. Ofwel items die in samenspraak met potentiële partners zijn ontwikkeld en als basis dienen voor een succesvolle samenwerking. Het Innovatiepaviljoen bij Kloosters is een eerste concrete toepassing waarbij we deze werkwijze verder uitwerken en vormgeven.
Matchmaking tot collectief
De eerste helft van 2021 staat in het teken van de vorming van het symbiotisch bouwen collectief. In maart 2021 start een matchmakingsproces om tot de juiste samenstelling van partners te komen voor dit collectief. Door met elkaar de puzzelstukken bij elkaar te brengen en de puzzel te gaan leggen. Dit voorjaar naar verwachting geven de betrokken partners aan elkaar een eindpresentatie waarin duidelijk wordt wie op welke manier gaat participeren in het collectief. Daarna gaat het collectief aan de slag met het verder inrichten van het werkproces, onder andere het ontwerp van het Innovatiepaviljoen. Streven is om dit Innovatiepaviljoen dit jaar op te leveren.