De komende jaren staan we voor grote opgaven. We werken als Rijkswaterstaat hard aan een duurzame leefomgeving en een circulaire economie. Het Living Lab InnovA58 heeft verschillende proeftuinen om innovaties te beproeven. Voor sommige onderdelen zullen we zelf innovatieopgaven formuleren. Daarnaast staan we open voor ideeën uit de markt. Daarbij werken we nauw samen met het Innovatieloket. Zij begeleiden innovatieve ideeën voor heel Rijkswaterstaat. InnovA58 richt zich vooral op Innovatie gericht op duurzaamheid. Dus ben je een marktpartij en heb je een innovatief voorstel? Dien het dan in bij het Innovatieloket en vermeld duidelijk dat je het in het Living Lab InnovA58 wilt beproeven.
Voorstel verder brengen
Voor een goede beoordeling van je voorstel is het belangrijk dat het goed onderbouwd is, met name op het gebied van techniek en haalbaarheid. We beoordelen de potentie, bekijken wat het perspectief is en of Rijkswaterstaat of één van de regionale overheden hiervoor de juiste partner is. Zien we kansen voor een voorstel en past het bij Rijkswaterstaat of haar regionale partners, dan beoordelen we de innovatie aan de hand van 4 criteria:
1. De waarde voor Rijkswaterstaat
2. De verhouding tussen kosten en baten
3. Risico’s
4. Draagvlak
Vervolgens gaan we binnen het Living Lab InnovA58 op zoek naar een locatie die past bij jouw innovatie. Met deze aanpak willen wij marktpartijen zoveel mogelijk perspectief bieden om samen met ons een innovatie tot implementatie te brengen. Daarbij gaan we zo praktisch mogelijk te werk: al onze activiteiten zijn erop gericht om van voorstellen concrete toepassingen te maken. Dit doen we met alle expertise die ons ter beschikking staat.
Op de website Rijkswaterstaat Innoveert vind je meer voorbeelden van innovatieprojecten waar Rijkswaterstaat momenteel aan werkt. Interessant om eens door te nemen voor inspiratie of aanknopingspunten.
Heb jij een idee dat aansluit bij een van de innovatieopgaven en wil je jouw innovatie, samen met Rijkswaterstaat, verder ontwikkelen bij het Living Lab InnovA58? Dien dan een voorstel in en vermeld duidelijk dat je het in het Living Lab InnovA58 wilt beproeven.
Innovatievoorstel indienen
Van indienen naar implementatie
Het voorstel dat je hebt ingediend, beoordelen we. We bekijken of we er als Rijkswaterstaat mee aan de slag kunnen of dat we je moeten verwijzen naar andere innovatieclusters bij de overheid. Ben je bij ons aan het juiste adres, dan volgt een uitgebreidere intake. Op basis daarvan bepalen we of het voorstel voldoende kansrijk is om succesvol toe te passen binnen Rijkswaterstaat. Als dat het geval is, volgt er een gesprek dat de basis vormt voor de beoordeling van de innovatie. De beoordeling vindt plaats door een groep van innovatie-experts van diverse afdelingen van Rijkswaterstaat.
Samen naar een businesscase
In de laatste stap stel je samen met het Innovatieloket een businesscase op. Deze beschrijft de route naar implementatie. Het opstellen van de businesscase is een intensieve fase, waarin we gezamenlijk kijken hoe jouw innovatie bij Rijkswaterstaat toegepast kan worden, voor welk project of programma het geschikt is en wat de voordelen zijn vergeleken met bestaande werkwijzen en andere aanbieders. Dit moet uitmonden in een overeenkomst, waarin we vastleggen hoe de innovatie kan worden uitgewerkt en wie wat gaat doen. En vervolgens: aan de slag.