Knooppunt Sint-Annabosch
In dit knooppunt komt de A27 uit de richting van Utrecht de A58 tegen. Bestuurders op de A27 hebben op dit knooppunt de keuze voor de richting Tilburg/Eindhoven of de richting Roosendaal/Antwerpen. Op de A58 kan vanuit beide richtingen gekozen worden voor de richting Amsterdam/Utrecht.
Het ontwerp
Bij de aanpak van knooppunt Sint-Annabosch heeft de omgeving ideeen ingebracht voor alternatieven voor de voorkeursvariant van het knooppunt. In de verkenningsfase is in samenspraak met de omgeving een voorkeursalternatief voor het knooppunt Sint-Annabosch (variant 1b) ontworpen zonder fly-over. Dit ontwerp is bij nadere toetsing door verkeerskundigen in maart 2018 afgekeurd. Dit is teleurstellend, gezien de inspanningen in 2017/2018 om dit ontwerp uit te werken; ook gezien de voorkeur vanuit de omgeving voor deze ontwerpvariant waarbij geen fly-over nodig is. Helaas blijkt het ontwerp niet te voldoen aan de eisen van verkeersveiligheid en is het te weinig toekomst vast, gezien het toenemende verkeer over de verbrede A58.
We zijn daarom terug gegaan naar de tekentafel voor het opstellen van een nieuwe variantenstudie om toe te werken naar een definitief ontwerp. In oktober 2018 hebben we een keuze gemaakt voor een nieuwe variant (het oorspronkelijke ontwerp met de fly-over). Daarbij hebben we gekeken naar een ontwerpvariant die voldoet aan de eisen voor verkeersveiligheid en toekomstbestendigheid. Met zo min mogelijk visuele hinder en geluidsbelasting en een zo beperkt mogelijk ruimtebeslag. Aandachtspunten hierbij waren: Behoud van kwaliteit van de Royaaldreef en een goede landschappelijke inpassing van de weg met name richting Bavel. Ook hier heeft Rijkswaterstaat, samen met de omgeving de mogelijkheden voor een goede inpassing van de weg onderzocht.
knooppunt Galder

Werksessie omwonenden
Tijdens bijeenkomsten in het tweede kwartaal van 2018 hebben we wensen opgehaald uit de omgeving. Ook was er de mogelijkheid om via het digitale platform ideeën en zorgen in te dienen bij projectteam InnovA58. De tips en wensen zijn meegenomen in de verdere uitwerking van het ontwerp met aansluitingen op de lokale wegen en geluidsmaatregelen.
fly-over
Een nieuwe directe verbindingsweg met twee rijstroken is nodig vanwege doorstroming en verkeersveiligheid. Andere varianten dan een fly-over zijn vanwege de vormgeving van het knooppunt en het raakvlak met de HSL niet realistisch. Door de fly-over een en grotere lengte op palen te zetten is het mogelijk verzakkingen op het hogesnelheidsspoor (HSL) te voorkomen en tegelijkertijd een iets ruimere verkeersveilige bocht te maken. Daarnaast krijgen weggebruikers door de extra breedte aan de linkerzijde van de rijbaan iets meer doorzicht in de bocht. Ook dit draagt bij aan de verkeersveiligheid.
Anneville-eik

De Anneville-eik staat in de middenberm van de A58. Deze monumentale boom is tijdens de aanleg van de snelweg gespaard gebleven, maar door de verbreding kan de boom mogelijk niet worden behouden. De middenberm is namelijk nodig voor de extra rijstroken.
Leggen we die rijstroken aan de buitenkant van de huidige weg aan, dan past de weg niet meer onder het aangrenzende viaduct door. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen tijd uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de Anneville-eik te kunnen behouden bij de verbredingsplannen voor de A58.
Rijkswaterstaat heeft bij de onderzoeken naar het behoud van de eik, samen met omwonenden, partners en externe adviesbureaus, de mogelijkheden voor aanpassing van de infrastructuur in kaart gebracht. Belangrijkste vraag in dit onderzoek was: wat moeten we doen met het nabijgelegen viaduct? Omdat dit viaduct niet breed genoeg is, moeten we de middenberm gebruiken voor de uitbreiding van de A58. Maar daar staat dus de eik. Een extern ingenieursbureau heeft voor ons in kaart gebracht of het mogelijk is om het viaduct aan te passen of zelfs weg te halen. Ook is er gekeken naar de mogelijkheid om een nieuw viaduct te bouwen, dat wel de benodigde ruimte biedt. De kosten daarvan bedragen echter meer dan 3,5 miljoen euro.
Op basis hiervan heeft Rijkswaterstaat eerder de conclusie getrokken de boom niet te kunnen behouden. De boom blijft tot de start van de uitvoering van de wegverbreding staan.
Gevolgen stikstofmaatregelen en Natura 2000-gebieden
Bij de wegverbreding van de A58 tussen Eindhoven-Tilburg en tussen Annabosch-Galder hebben we te maken met verschillende Natura 2000-gebieden. Voor dit project zijn met name de Campina/Oisterwijkse vennen en het Ulvenhoutse bos relevant. We brengen daarom nu eerst in kaart wat exact de gevolgen van de wegverbreding zijn voor deze natuurgebieden en hoe we hiermee omgaan. Pas als dat duidelijk is, kunnen we verder met de plannen. Onder leiding van de provincie Noord-Brabant wordt voor het traject Annabosch-Galder gewerkt aan een gebiedsgerichte aanpak. Zie voor meer informatie: https://www.brabant.nl/onderwerpen/aanpak-stikstof
Meer informatie
Op de pagina ‘nieuws’ houden we u op de hoogte over de laatste stand van zaken rondom het project InnovA58. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons via InnovA58@rws.nl.
- Factsheet