Een weg verbreden doe je niet zomaar. Daar gaan jaren aan voorbereiding vooraf. Hierbij hanteren we een aanpak die uit 3 fases bestaat: verkenning, planuitwerking en realisatie.
Verkenning
Tijdens de verkenningsfase (2013-2016) heeft Rijkswaterstaat de mogelijkheden voor de wegverbreding van de A58 tussen de knooppunten Sint-Annabosch en Galder en tussen Eindhoven en Tilburg in kaart gebracht. Daarbij hebben we gekeken naar verschilldende opties, zoals: 2x3 rijstroken of 2x2 rijstroken met een spitsstrook. Ook zijn een aantal opgaven in kaart gebracht die tijdens de planuitwerkingsfase nader zijn en worden onderzocht. Tijdens de verkenningsfase hebben we ook de mogelijkheden voor innovatie in kaart gebracht.
Resultaten
De verkenningsfase heeft een aantal resultaten opgeleverd. Zo heeft de minister van Infrastructuur en Milieu (nu IenW) in november 2015 gekozen voor verbreding van de A58 op de trajecten Annabosch - Galder en Eindhoven - Tilburg van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken. Ook is bepaald dat we tijdens de verbreding en de daarna volgende beheer- en onderhoudsperiode innovaties stimuleren op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit. Hiertoe gaan we starten met een Living Lab. Eén van de opdrachten die we van de minister hebben meegekregen, is dat we de krachten moeten bundelen, zowel met kennispartners als met medeoverheden en marktpartijen. Zo maken we van de A58 niet alleen een bredere weg, maar ook een slimme, duurzame en toekomstvaste weg.
Planuitwerking
Tijdens de planuitwerkingsfase (2017-heden) die nu loopt, werkt Rijkswaterstaat de keuze van de minister nader uit. De eerstvolgende mijlpaal in dit project zijn de Ontwerptracébesluiten (OTB) met de bijbehorende milieueffectrapportages (MER), diverse onderzoeken en het wegontwerp voor de trajecten Eindhoven-Tilburg en Annabosch-Galder. In de OTB's en de MER's staat ook de aanpak van een aantal belangrijke opgaven. Waar mogelijk en nodig bepalen we deze aanpak in gesprek met gemeenten, omwonenden en andere belanghebbenden.
Kort voor de zomer van 2019 bleek dat we extra onderzoeken moeten uitvoeren naar de gevolgen van stikstofuitstoot als gevolg van de wegverbreding. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Uit de landelijke inventarisatie (november 2019) blijkt dat vertraging in besluitvorming en realisatie bij meerdere projecten ten gevolge van de PAS-uitspraak niet te voorkomen is. Een eerste inschatting voor het project A58 Eindhoven-Tilburg is dat dit 1-3 jaar vertraging kan opleveren en voor het traject A58 Annabosch-Galder 3-5 jaar. Met name voor het traject A58 Annabosch-Galder is het lastig om een sluitende beoordeling op stikstof rond te krijgen. Wat precies de planning wordt, werken we nu verder uit.