Vietnam en Nederland: duurzame doelen in de wegenbouw, InnovA58 als voorbeeld

projectteam InnovA58 27-09-2022 760 keer bekeken

‘We kijken graag naar de technieken die andere landen inzetten en maken deze dan op maat voor onze situatie in Vietnam’. Op 16 september bracht een Vietnamese delegatie van het Ministery of Transport een werkbezoek aan Rijkswaterstaat en InnovA58.

In Vietnam moeten komende jaren veel wegen worden aangelegd. Het Vietnamese ministerie wil in 2050 zonder uitstoot van CO2 werken aan wegen om de voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Rijkswaterstaat wil al in 2030 zo ver zijn.

InnovA58 als ‘global good practice’

Onze Vietnamese gasten gaven aan dat ze het Rijkswaterstaatproject InnovA58 zien als ‘global good practice’ van duurzaam bouwen in de infrasector. De groep vakspecialisten was speciaal geïnteresseerd in onze ervaringen en werkwijze bij circulair en emissieloos werken in de wegenbouw en hoe we omgaan met klimaatadaptatie. InnovA58 is dan ook hét project om ervaringen op dit gebied te delen. Ook groen opdrachtgeverschap en groene inkoop hadden hun warme belangstelling. Rijkswaterstaat is daar al een tijd mee bezig.

Het werkbezoek past bovendien erg goed in onze overtuiging dat we enorme meerwaarde zien in het samen werken aan het doel van Rijkswaterstaat om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te bouwen aan wegen. We delen dan ook graag onze kennis en ervaring, in binnen- én buitenland.

 

Duurzame inkoop bij Rijkswaterstaat

Suzanne de Vos van Rijkswaterstaat houdt zich bezig met duurzame inkoop. Zij vertelde tijdens het werkbezoek over de duurzame ambities van Rijkswaterstaat en hoe we met ‘transitiepaden’ stap voor stap bouwen aan ons doel om in 2030 100% klimaatneutraal en circulair te bouwen aan wegen. Om zo goed mogelijke keuzes te kunnen maken, te meten en monitoren, werken we onder andere met milieukostenindicatoren. Dat vonden onze Vietnamese collega’s interessant omdat het een concrete uitwerking is van de doelstellingen.

 

Innoveren aan de A58 bij Kloosters

Maarten Beer zoomde als projectmanager van InnovA58 helemaal in op dit innovatieproject. Rijkswaterstaat en haar partners zijn bij verzorgingsplaats Kloosters aan de A58 bij Oirschot praktisch aan het experimenteren en testen met duurzame innovaties. Zo werd de innovatiestrook zelf (de speciale in- en uitvoegstroken bij deze verzorgingsplaats) emissieloos aangelegd, en worden daar nu gedurende een aantal jaren duurzame fundering en asfalt, duurzame wegmarkering en wegmeubilair (zoals verkeersborden en lichtmasten) getest. Ook geven we ProRail bijvoorbeeld letterlijk ruimte om met marktpartijen duurzame geluidsschermen in de praktijk te testen.

Bekijk in 3 minuten de innovaties bij Kloosters

Onze bouwpartner Gebr. van Kessel/KWS bouwde de innovatiestrook zonder uitstoot van CO2 en test innovaties op de strook, samen met ketenpartners.

Samen met de markt, kennis- en onderzoeksinstellingen

Veel van de genoemde producten passen in het doel van het werkbezoek van de Vietnamese collega’s. Met veel interesse luisterden zij naar informatie over het proces van testen en experimenteren van de genoemde producten en werkwijzen. Natuurlijk kwam ook de samenwerking met marktpartijen, kennis- en onderzoeksinstituten aan de orde. Zo houden we de innovatieve blik die nodig is  om grote duurzame stappen te kunnen maken in de wereld van de infra.

Waar werkt InnovA58 nog meer aan?

Naast de innovaties op en rond de Innovatiestrook, bekijkt InnovA58 ook of de verzorgingsplaats (parkeerplaats) zelf ruimte kan bieden aan experimenten met duurzame diensten voor weggebruikers. Tot slot wordt gewerkt aan de realisatie van een symbiotisch paviljoen. Dat wordt een informatieplek waarbij duurzaamheid, samenwerken met (maatschappelijke) partners en natuurgeïnspireerd ontwerpen samen komen.

Al met al was  het bezoek van onze Vietnamese collega's heel waardevol. Het geeft aan dat er nationaal én internationaal veel behoefte is aan kennis, kunde en ervaring in klimaatneutraal en circulair bouwen aan de infrastructuur.

Cookie-instellingen