Snelweg door je huiskamer

projectteam InnovA58 07-04-2020 2205 keer bekeken

Stel: de snelweg wordt verbreed, precies op de plek waar jouw huiskamer staat. Het overkwam Brenda Hoogelander, een voormalige inwoner van het Brabantse dorp Spoordonk. Voormalig, want na de nodige onderhandelingen woont Brenda nu in Schaijk met haar echtgenoot en 5 paarden.

Lang verwacht
Brenda volgde het nieuws van de verbreding van de A58 al een tijdje op de voet. “De weg lag pal naast mijn oude huis. Dus dat het ook gevolgen voor mij zou krijgen, werd al snel duidelijk.”Toch wist ze niet precies wát er met haar huis zou gebeuren. Die onwetendheid was dan ook lastig in het begin. “Ik ben naar alle informatieavonden van Rijkswaterstaat geweest en heb ook  zelf contact opgenomen. Ik was me ervan bewust dat mijn huis in de weg stond van de werkzaamheden en wilde weten waar ik aan toe was.”

Uit dat eerste gesprek werd Brenda niet veel wijzer. Er was nog geen vastgesteld ontwerp tracébesluit en er was nog geen duidelijke tekening met nieuwe grenzen en inrichtingen.“In eerste instantie kon Hugo Wijnands (senior adviseur grondverwerving bij Rijkswaterstaat), ook niet veel vertellen. Maar niet veel later kwam het lang verwachte telefoontje: voor de bouwwerkzaamheden stond mijn huis vreselijk in de weg.” Het grondverwervingstraject werd opgestart. “Daar kwamen heel wat gesprekken bij kijken. Maar Rijkswaterstaat heeft mij goed ondersteund.”

Maatwerk
Zo’n grondverwerving is voor elke bewoner anders. “Ik kreeg al vrij snel 2 opties: ons huis verkopen of de grond behouden en vervangende woonruimte zoeken. Rijkswaterstaat bood de mogelijkheid een adviseur in te schakelen. Hij hielp ons bij de onderhandelingen.” Daar kwam in de eerste instantie een nogal vreemd voorstel uit. “Rijkswaterstaat heeft voor ons de mogelijkheden onderzocht om in ons eigen huis te kunnen blijven wonen. Dan zou de oprit tussen het huis en de achtertuin ingelegd worden. Ik zou dan letterlijk klem gezeten hebben.” Uitkopen bleek de beste optie.

Dubbel gevoel
Brenda heeft aan de verhuizing een dubbel gevoel overgehouden. “Dat heeft niets met het verkoopproces te maken, maar vooral met het huis zelf. Het oude huis hebben we ruim 10 jaar verbouwd om het helemaal naar wens te maken. Het was eindelijk af en nu wordt het gesloopt.” Maar er zitten ook voordelen aan de verhuizing. “Toen het proces liep, kreeg ik net een nieuwe baan waar ik veel voor moest reizen. Vanuit mijn nieuwe huis ben ik binnen een kwartier op mijn werk.”

Weg
“Gelukkig loop ik met mijn nieuwe huis niet het risico dat een weg verbreed gaat worden. Ik woon net zo mooi, pal tegen het bos, maar de snelweg is een stuk verder weg.” Fijn voor Brenda want ook in het nieuwe huis heeft ze veel verbouwd. “Dat was ook een voordeel van het uitkopen: we mochten nog een paar maandjes in ons oude huis blijven terwijl dat eigenlijk al was verkocht. Zo konden we ons nieuwe stulpje helemaal verbouwen voordat we zijn verhuisd.” Al met al kijkt Brenda terug op een fijn proces. “Ik woon nu net zo mooi als eerst en dichter bij mijn werk. Rijkswaterstaat heeft mij in alle stappen goed geholpen.”


Voetnoot: Grondverwerving en maatregelen Corona
Om te voorkomen dat grondverwervers/vastgoedexperts onbedoeld corona overbrengen of zelf besmet worden, gaan we in deze periode niet op bezoek bij relaties. We volgen hierin de richtlijnen vanuit het RIVM.
Nieuwe opnames van woningen en onderhandelingen kunnen nu niet worden gestart.
Wel kan het bureauwerk doorgaan en kunnen lopende onderhandelingen via de telefoon en mail plaatsvinden. Eigenaren langs de A58 die eerder een brief van Rijkswaterstaat hebben ontvangen, kunnen als zij vragen hebben altijd contact opnemen met hun contactpersoon.

Cookie-instellingen